Min Absurde Verden

Helt vanlig ulogisk logikk

Medier: snik-promotering for bulimi og anorexi ??

Kategori: Tourette, ADD og Bulimi | 2 kommentarer » - Skrevet fredag 30. august , 2013

Hver dag skriker det nye overskrifter til meg, og alle aviser og magasiner skriker det samme

1169107019553_485

– Bli slank på 1-2-3, vi forteller deg hvordan !
– Gå ned i vekt uten å sulte, les det her !
– Slik mister du kiloene !
– Dette bør du spise !
– Dette bør du ikke spise !
– Hilde (32) mistet over 50kg, les hvordan her !

På internett får du tips og triks om hvordan du blir tynnest mulig, så fort som mulig. Du får veiledning inn i bulimi og anoreksi, steg for steg. Hva skal du gjøre og hvordan.
Artikler som advarer og råder mot usunne dietter gjør ikke annet enn å fylle på med idèer og forslag til de som leser.

Er det bare jeg som blir provosert når jeg leser overskrifter som «Modellenes sinnsyke dietter, dette gjør de for å holde seg tynne» ?
Hvorfor må man på død og liv si hvordan de holder seg tynne ?
Er det ikke skremsel nok å skrive om at de lever på sinnsyke dietter og hvilke konsekvenser underernæringen gir, for dermed å kanskje holde seg til hvordan man bør spise og hvorfor ?
Fremfor denne snik promoteringen av bulimi og anorexi…?

Medienes advarsler mot disse dietten er som regel «undervekt, underernæring, fysiske skader»
Jasså Einstein, sier du det du ????
Undervekt er det vi vil ha, underernæring er veien dit, fysiske skader ? – Javel, man må lide for skjønnheten…

imagesCA2N6PSIimagesCA4DUUS0

Så la meg informere dere om det jeg så alt for sjeldent får lese i slike artikler, den virkelig risikoen ved å leve slik som jeg og mange andre gjør:

– Du får et sykelig forhold til kropp og vekt. Du veier deg flere ganger om dagen uten tanke om kroppsvæsker, nylig matinntak eller muskelmasse. Hvis vekten viser feil tall er dagen ødelagt og du blir deprimert. Dette tallet styrer dagene dine og livet ditt. Hvis vekten er feil når du står opp, vil resten av dagen dreie seg om å få den ned.

– Kroppen får for lite næring gjennom maten, så den begynner å tære på din egen kropp. Nei – ikke bare fettceller og det du ønsker å bli kvitt… Den gnafser i vei på muskler og organer. Underenæringen sliter på indre organer, de jobber så godt de kan med det lille de får og overanstrenger seg – dette kan blandt annet føre til hjertesvikt eller tap av syn.

– Sårene dine gror ikke ordentlig, for kroppen har ikke kapasitet til å prioritere dette. Sår blir betente og du får infeksjoner fordi kroppen ikke klarer å hanskes med det. Selv et lite kutt i fingeren, en ny piercing eller et skrubbsår bruker lang tid på å gro og vil mest sannsynlig bli betent.

– Du får blåmerker bare du ser på en skarp bordkant, fordi blodårene dine ikke har fått de næringsstoffene de trenger til å styrkes.
Blåmerker kan jeg leve med sier du, men hva tror du skjer med kroppen din om du havner i en ulykke og vitale blodårer sprekker fordi de er blitt for skjøre ??

– Håret på hodet ditt faller av fordi dette er en energi-sluker som kroppen nedprioriterer. De små hårene på kroppen der i mot skyter fart – dette er fordi det koster kroppen mer energi med egenprodusert varme, fremfor å gro pels for å holde deg varm. Du får dun i fjeset, på armer, mage, rygg og hender.

– Kroppen kvitter seg med det den ikke trenger, så menstruasjon blir borte og man kan miste tenner.

Ved oppkast:
– Man vil skade tenne sine, de etses bort og dette vil man aldri kunne reparere igjen. Manglende emalje på tennene fører til større fare for hull og tannverk.
Tannkjøttet etses bort og blottlegger tannrøttene, dette fører til smerter ved matinntak, overfølsomhet for varme og kulde.

– Du skader lukkemuskelen i magen, som har som jobb å holde maten og magesyren nede. Halsbrann og sure oppstøt er en konsekvens av dette. Noe som igjen kan skade tennene enda mer.

– Du forstyrrer hjernens samspill med magen, og metthetsfølelsen din avtar. Du vil aldri kjenne om du har spist nok, før du fysisk ikke har plass til mer. En konstant følelse av sult vil gnage i magen din.

– Kroppen får ikke nok mat og væske til å holde tarmene gående og fuktig. Når tarmene ikke får nok væske blir de tørre og maten sklir ikke videre ned, den stopper opp og du får forstoppelse. Har du noen gang prøvd å kjøre en vannsklie uten vann ?

– Avføringsmidler: Ved gjentatt bruk av avføringsmidler vil kroppen slutte å bruke energi på fordøyelsen din selv. Den trenger det ikke fordi du holder den kunstig i gang. Når du slutter å ta avføringstabletter har kroppen sluttet å bry seg om tarmene dine og de gjør ikke jobben sin med å sende maten nedover. Maten bruker mye lengre tid på å passere systemet og innen maten har kommet til nedre del er den tømt for væske og næring og den setter seg fast.
Da er det bare å fortsette å ta pillene sier du ?
Ved langvarig bruk av avføringsmidler vil man få underskudd av kalium, dette kan føre til uregelmessig hjerterytme og i værste fall hjertestans !

Jeg frykter den dagen hvor min ulogiske logikk er blitt like hverdagslig og «normal» for resten av den kvinnelige befolkning også.

 

mat

bulimia-nervosa

Vel bekomme

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Gang på gang ser jeg slanke, pene jenter løfte opp disse motebladene og avisene, de hopper over alt annet og peiler seg inn på slankehysteriets råd og veiledning.

img_2

Selv er jeg en av dem som rått sluker alle tips og triks som publiseres, jeg abonnener på nettartikler om trening og kosthold. Nye smoothie-dietter prøves med stor iver og for hver dag finner jeg en ny matvare som ikke kan spises. Dagens samfunn og våre medier gjør en god jobb med å opprettholde og å spre livssituasjoner som min egen.

Unge jenter peppres med bilder av tynne lettkledde modeller og kjendiser, mens de er i en alder hvor de er sårbare for inntrykk og innspill om hvordan man skal og ikke skal se ut.
Men ingen forteller dem at disse damene har 8 menn og kvinner rundt seg som gjør alt for at lys, vinkling, positur og utseende skal være perfekt før bildet blir tatt. Deretter sitter det en sexueltfrustrert og spreng kåt datanerd som retusjerer bildet etter sin drømmekvinne, bildet blir nærmest ugjennkjennelige. Det retusjeres til «perfeksjon»..

Jeg har vinklet innlegget mitt mot jenter, men det er ikke noe bedre for guttene heller. Mange gutter sliter med spiseforstyrrelser, de blir aldri store og muskuløse nok, og noen blir aldri tynne nok… Men jeg klamrer meg til håpet om at mediehysteriet holder fokuset på kvinner enn så lenge.

jenter2

Det får være nok at ett av to kjønn er i søkelyset for denne snik-promoteringen av spiseforstyrrelser.

 

Kommentarer

  1. Verdandi sier:

    Veldig bra innlegg, likte veldig godt den konsekvens-delen, mange ting man bør være obs på. Men jeg er en person som synes man skal ha ytringsfrihet i medier, dvs at man skal få skrive hva man vil på godt og vondt. Det jeg lurer på da, siden det er så mye hysteri rundt det å bli slank på 1-2-3, hva mener du burde bli gjort for å dempe hysteriet? Med tanke på at du sitter i en slik situasjon hvor du blir veldig fort prega av media’s propaganda om slanking, diett og sunn mat.

    • MinAbsurdeVerden sier:

      Jeg er også for ytringsfrihet i medier, for all del, men jeg er også for godt gjennomtenkte artikler :-)
      Da tenker jeg på slike artikler som i utgangspunktet skal advare deg mot noe, men som allikevel lærer deg hvordan det gjøres.

      Jeg gir ikke mediene skylden for at mennesker får spiseforstyrrelser, jeg skulle bare ønske de tenkte litt mer igjennom hva de formidler og legger fokus på. Nå er det desverre sånn at vi i norden er blitt ekstremt kroppsfikserte, så dietter og slanketips selger. Og mediene skriver om det som selger, det skjønner jeg. Vi vil alltid ha et kroppsfokus, men da kan vi kanskje la de som er på utkikk etter dietter finne de selv ? Jeg syns ikke unge jenter i sårbare aldre (eller folk generelt) trenger å bli møtt av slike artikler daglig hvor enn de går, dette opprettholder det presset man føler om at man være slank, man være veltrent. Hvis du ikke er det- så du ikke bra nok, ikke fin nok.. Det er dette budskapet man gir, enten det er meningen eller ei, når det er slanking og trenings tips som er våre mediers store fokus..

      Som nevnt i innlegget er jeg en som blir påvirket av dette, så jeg vet veldig godt hvordan dette fokuset kan føles for noen og hvordan det kan medvirke til å fremme og opprettholde kroppsfokuset.

      Tusen takk kommentar :-)



(Kun synlig for administrator)

Driftes av Bloggnorge.com - Gratis Blogg | PRO ISP - Blogg på webhotell og eget domenet | Genc Media - Webdesign og hjemmeside
Bloggen "Min Absurde Verden" er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse. Forfatter er selv ansvarlig for innhold. Tekniske spørmål rettes til post[att]bloggnorge[dått]com.
css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.